duminică, 25 octombrie 2015

Opt remedii naturale pentru tuse

Tusea se produce atunci când virusurile, bacteriile, praful, polenul sau alte substanțe irită terminațiile nervoase din pasajele dintre gât și plămâni. Tușitul este mijlocul prin care corpul încearcă să curețe acele pasaje, și ce efort extraordinar depune în acest proces! Putem tuși cu o viteză de până la 130 km/h și un tușit obișnuit produce suficient aer cât să umple pe trei sferturi un bidon de 2 litri. Aerul expulzat parcurge o distanță de câțiva metri și este acompaniat de aproximativ 3000 de stropi de salivă.
În timp ce tusea cronică poate fi un semn de boală serioasă, cei mai mulți oameni cred că tusea obișnuită este mai mult ceva deranjant decât o problemă de sănătate. Deși efectele secundare precum durerile în piept, oboseala și incontinența pot însoți tusea, cele mai supărătoare aspecte sunt cele care au de a face cu capacitatea tusei de a interfera cu somnul tău (sau a partenerului tău) și predilecția în a fi zgomotos în locuri dealtfel liniștite. Combinat cu împrăștierea microbilor, duce la concluzia că tratarea tusei este cel mai potrivit lucru pe care îl poți face.
În timp ce cei mai mulți oameni se îndreaptă către farmacii, experții spun că cele mai multe medicamente sunt inutile. Un raport emis de Universitatea Harvard menționează: ”Multe dintre ingredientele active ce stau la baza medicamentelor sunt ineficiente.”
Deci, cum înăbușim tusea aceea fără să apelăm la medicamente posibil ineficiente ba, mai mult, aducătoare de propriile efecte secundare? Cu remedii naturale, bineînțeles. Iată câteva leacuri din popor care să te scape de tusea sâcâitoare.
1. Siror de miere făcut în casă
S-a dovedit științific faptul că mierea este eficientă în tratarea tusei și a durerilor în gât. O poți consuma ca atare sau în amestec cu ulei de cocos și suc de lămâie pentru beneficii suplimentare. De asemenea, poți încerca un vechi leac băbesc: un pahar de bourbon amestecat cu miere, înainte de culcare.
2. Ceai de cimbru
În Germania, cimbrul este aprobat oficiat drept tratament pentru tuse, infecții ale tractului respirator superior, bronșite și tusea convulsivă. Micile frunze conțin o doză puternică de substanțe care relaxează mușchii traheali și iliaci și reduc inflamația. Poți prepara un ceai de cimbru opărind două lingurițe de frunze de cimbru în apă clocotită timp de 10 minute. Apoi treci prin sită, adăugați miere și felii de lămâie pentru aromă și efectul de liniștire.
3. Un duș fierbine
Dă drumul la apa fierbinte, închide ferestrele și oprește ventilatorul. Aburul poate fi cel mai puternic inamic al tusei și deci aliatul tău cel mai bun. Aburul funcționează pentru ca eliberează sinusurile congestionate și ajută la eliminarea mucozităților din gât și plămâni. Totuși, baile de abur nu sunt indicate pentru astmatici!
4. Ceai de piper negru și miere
Pentru tusea umedî, poți încerca un remediu pe bază de piper negru și miere despre care se spune că funcționează pentru ca piperul stimulează circulația fluxului de mucus, iar mierea are un efect eliberator în fața tusei. Amestecă o linguriță de piper negru proaspăt măcinat și două lingurițe de miere într-o cească, apoi adauga apă clocotită. Acoperă și așteaptă 15 minute, apoi trece prin sită.
5. Multe lichide
Consumând multe lichide, fie că e vorba de ceaiurile menționate aici sau mărind cantitatea de apă ajuți la combaterea tusei. Lichidele fuidizează mucusul și păstrează mucoasele nazale umede, iar astfel nu veți mai simți nevoia să tușiți.
6. Dropsuri contra tusei
Dropsurile mentolate amorțesc partea din spate a gâtului, ceea ce îmblânzește tusea.
7. Ghimbir
Ghimbirul are o mulțime de puteri secrete și a fost folosit în scopuri medicinale încă din antichitate. În medicina asiatică se prescrie în mod obișnuit pentru a trata simptomele răcelii și gripei deoarece este un decongestionant și un antihistaminic natural foarte eficient.
Poți face ceai de ghimbir punând 12 felii ed ghimbir într-un vas laolaltă cu trei pahare de apă. Lasă pe foc timp de 20 de minute, apoi trece amestecu prin sită, adaugă o linguriță de miere și sucul de la o lămâie și gustă. Dacă e prea iute, mai adaugă apă.
Alte remedii: siropul de lemn dulce (licorice), sucul de lămâie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu